השתלות שיניים למחוסרי עצם - מה צריך לדעת?

קיימות סיבות שונות לכך שאנשים מאבדים עצם בשיניים, וכתוצאה מכך יש צורך להתאים לאנשים אלה פרוצדורות רפואיות שונות. במאמר זה נדבר על השתלות שיניים למחוסרי עצם ונבחן את הסיבות לאובדן עצם. נדון באפשרויות הטיפול הכולל בניית עצם ושימוש בשתלים מיוחדים, את תהליך ההשתלה וההחלמה, וכמובן – נענה על תשובות לשאלות נפוצות בנושא חשוב זה.

מהן הסיבות לאובדן עצם בלסת?

מחלות חניכיים ודלקות

מחלות חניכיים הן גורם נפוץ לאובדן עצם בלסת. דלקות בחניכיים שאינן מטופלות עלולות להתפשט לעצם התומכת ולגרום לספיגתה. ככל שמחלת החניכיים מתקדמת, כך הנזק לעצם הלסת הופך משמעותי יותר. טיפול מוקדם במחלות חניכיים יכול למנוע את אובדן העצם ולשמור על בריאות הפה.

עקירת שיניים והזנחה

כאשר עוקרים שן, העצם באזור נוטה להיספג עם הזמן אם לא מבוצע טיפול משמר כמו השתלת שן במקום. הזנחה של אזור ללא שן לאורך תקופה ארוכה עלולה לגרום לאובדן בנפח העצם, דבר המקשה על ביצוע השתלות שיניים בהמשך ללא טיפולי בניית עצם מקדימים. עקירת שיניים רבות יכולה להאיץ תהליך זה בשל העומס המופחת על הלסת.

גיל מתקדם

תהליכי הזדקנות טבעיים מביאים לירידה הדרגתית בצפיפות העצם. אצל מטופלים מבוגרים, נפח העצם הזמין להשתלות שיניים עשוי להיות מופחת בהשוואה למטופלים צעירים יותר. גורמים כמו בעיות בריאותיות, תרופות מסוימות והפרעות הורמונליות עלולים להאיץ את קצב הספיגה והדלדול של העצם עם העלייה בגיל.

למרות שמצבים של מחסור בעצם בלסת מהווים אתגר, כיום קיימות אפשרויות טיפול מתקדמות המאפשרות ביצוע השתלות שיניים גם במצבים אלו. רופא שיניים מומלץ בקריות, למשל, יכול להציע מגוון פתרונות להשבת החיוך במקרה של מחסור בעצם, כך שתוכלו ליהנות משיניים בריאות, יציבות ויפות.

אפשרויות הטיפול להשתלות שיניים למחוסרי עצם

בניית עצם באמצעות השתלת עצם

כאשר קיים מחסור משמעותי בעצם הלסת, ניתן לבצע ניתוח להשתלת עצם טרם ההשתלה. תהליך זה כולל לקיחת עצם מאזור תורם בגוף המטופל או להשתמש בעצם מעובדת ממקור סינתטי, בעלי חיים או תורמים אחרים. העצם המושתלת משמשת בתור פיגום שעליו צומחת עצם חדשה ובכך מגדילה את הנפח הזמין להשתלת שיניים לאחר מכן.

החומרים וסוגי שתלי עצם

קיימים מגוון חומרים המשמשים כשתלי עצם, כל אחד בעל יתרונות וחסרונות. לדוגמה, עצם עצמית הנלקחת ממקום אחר בגוף המטופל נחשבת לאידיאלית ביותר מכיוון שהיא מכילה תאים חיים התורמים לצמיחת העצם. עם זאת, נדרש ניתוח נוסף לצורך השגת העצם. לעומת זאת, עצם מעובדת או סינתטית זמינה יותר לשימוש אך עשויה להניב תוצאות פחות אופטימליות.

שימוש בשתלים מיוחדים

פיתוחים טכנולוגיים הובילו ליצירת סוגי שתלים ותוכניות טיפול המותאמים למצבים של מחסור בעצם. שתלים אלו מנצלים נפחי עצם קיימים או מעוגנים לאזורים יציבים יותר בלסת, ובכך מאפשרים השתלה גם ללא צורך בבניית עצם נרחבת.

שתלים קצרים

שתלים קצרים הם שתלים באורך מופחת המתאימים למצבים שבהם גובה העצם מוגבל. הם נועדו לנצל את העצם הקיימת ביעילות מרבית מבלי לחדור לאזורים אנטומיים רגישים כמו העצב. שתלים אלו מראים שיעורי הצלחה גבוהים בטווח הארוך.

שתלים בזאליים

שתלים בזאליים מתוכננים לעיגון באזור הצפוף והקשה יותר של עצם הלסת. הם מנצלים את העובדה שעצם בזאלית נוטה פחות לספיגה, ולכן מהווים אלטרנטיבה יציבה כאשר העצם הספוגית הולכת ומתדלדלת.

שתלים זיגומטיים

עבור מקרי קיצון של מחסור עצם בלסת העליונה, ניתן להשתמש בשתלים זיגומטיים – שתלים ארוכים במיוחד המעוגנים בעצם הלחי (זיגומה). שיטה זו מאפשרת עיגון יציב ללא צורך בהשתלות עצם נרחבות, אך מצריכה מיומנות מצד המנתח.

 

 

תשמרו על החיוך שלכם

לחייך זה פשוט בריא, זה מאריך חיים ובדיוק בגלל זה כדאי לכם לשמור על החיוך שלכם

תהליך ההשתלה וההחלמה לאחר טיפול השתלות שיניים למחוסרי עצם

הכנת הלסת וביצוע ההשתלה

טרם ביצוע ההשתלה, יש להכין את הלסת ולוודא שקיימת מספיק עצם תומכת. במצבים שבהם בוצעה השתלת עצם, יש להמתין מספר חודשים עד לשילוב מוצלח של העצם המושתלת. לאחר מכן, מתבצע ניתוח בהרדמה מקומית או כללית להחדרת השתלים לעצם הלסת במיקום המתוכנן. ההשתלה עצמה נמשכת בדרך כלל כשעה עד שעתיים, תלוי במספר השתלים.

תקופת ההחלמה וביקורות מעקב

לאחר ההשתלה נדרשת תקופת החלמה של מספר חודשים שבהם השתל מתאחה עם העצם הסובבת בתהליך הנקרא אוסאואינטגרציה. במהלך תקופה זו חשוב לשמור על היגיינת פה קפדנית ולהימנע מאכילת מזונות קשים. כמו כן, תתבקשו להגיע למספר ביקורות מעקב על מנת לוודא שתהליך הריפוי מתקדם כשורה.

תחזוקה ושמירה על השתלים לאורך זמן

עם השלמת שלב הביניים והרכבת הכתרים או השתלים, שתלי השיניים שלכם מוכנים לשימוש. יחד עם זאת, מומלץ להקפיד על ביקורות תקופתיות אצל רופא השיניים ושמירה על היגיינת פה נאותה הכוללת צחצוח יום-יומי וניקוי בחוט דנטלי. באופן זה, תוכלו ליהנות משיניים בריאות ומיציבות לשנים רבות.

שאלות ותשובות נפוצות על השתלות שיניים למחוסרי עצם

האם ההשתלה כואבת?
ההשתלה מתבצעת תחת הרדמה מקומית או כללית ולכן אינה כואבת בזמן הניתוח עצמו. לאחר מכן, צפויה אי נוחות מסוימת הניתנת להרגעה על ידי משככי כאבים.

מהו משך הזמן הכולל של תהליך ההשתלה?
במקרים שבהם נדרשת בניית עצם, יש להמתין כשישה חודשים עד לשילוב העצם המושתלת. לאחר מכן, משך ההחלמה מההשתלה עצמה נע בין 3-6 חודשים עד להרכבת השחזור הסופי.

מה אורך החיים הצפוי של שתלי השיניים?
בטיפול נכון ותחזוקה שגרתית, שתלי שיניים יכולים להחזיק מעמד למשך 20-30 שנה ואף יותר. אם אתם גרים באזור הצפון פנו למרפאת השתלות שיניים בקריות שבה תקבלו מענה מקצועי ואישי לכל שאלה או התלבטות סביב נושא השתלות השיניים, גם במצבים מאתגרים של מחסור בעצם. צוות המומחים ילווה אתכם לאורך כל הדרך עד להשבת החיוך היפה והבריא.

לסיכום

השתלות שיניים למחוסרי עצם הוא נושא מעניין שרבים יכולים להפיק ממנו תועלת. הסיבות לאובדן עצם הן רבות ושונות, ולכן אפשרויות הטיפול הן מגוונות וכוללות בניית עצם ושימוש בשתלים מיוחדים.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות