יישור שיניים באמצעות רסן פנימי וחיצוני

כולנו רוצים שיניים ישרות ויפות, אך רבים מאיתנו מתמודדים עם שיניים עקומות הדורשות טיפול אורטודנטי של יישור שיניים. לרוב טיפול יישור שיניים מתבצע באמצעות גשר לשיניים ופלטות, אך קיימים מקרים בהם רסן לשיניים הוא הפתרון היחיד. רסן הוא טיפול ותיק מאוד בתחום יישור השיניים שקיים כבר למעלה ממאה שנה, אך בשנים האחרונות השימוש ברסן הולך ופוחת. הטיפול מיועד בעיקר לילדים שהלסתות שלהם ממשיכות לצמוח. לרסן יש מראה מעט מגושם, אך חשוב לדעת כי ישנם רסנים הכוללים חידושים טכנולוגיים, על כך נספר לכם במאמר הבא.

אודות רסן בשיניים

רסן לשיניים הוא אביזר הכולל "קשת פנים״ המורכבת מקשת חיצונית וקשת פנימית שמחוברות ביניהן מקדימה. הקשת החיצונית מוחדרת לתוך צינור הכולל חבקים (טבעות). החבקים מודבקים לטוחנות או לחלקן האחורי של השיניים. לקשת החיצונית מחוברות רצועות ביטחון ממתכת אותן מרכיבים על הראש או על הצוואר. תפקידו של הרסן הוא לטפל במצב שבו השיניים התחתונות אינן נמצאות בקו אחיד עם השיניים העליונות (מצב הנקרא בשפה המקצועית ״אי התאמה קדמית אחורית״). מצב זה גורם לבעיות במנשך השיניים – לתת מנשך חמור או למנשך יתר חמור, שעלול לפגוע בדיבור ובאכילה. גשר לשיניים אינו יכול לתקן בעיות אלו, ולכן יש להרכיב רסן לשיניים.

הרסן מפעיל לחץ על הלסתות וכן מתקן את הסטיות ויוצר קו ישר ואחיד בין השיניים העליונות לשיניים התחתונות. במקביל לכך הרסן עוצר את צמיחת הלסת העליונה בזמן שהלסת התחתונה ממשיכה לצמוח. בדרך כלל יש צורך להרכיב את הרסן זמן ממושך ביממה בין 12 ל-16 שעות, וככל שמרכיבים את הרסן לזמן ממושך יותר כך ניתן להשיג תוצאות טובות יותר. משך הטיפול עשוי להימשך בין חצי שנה לשנתיים, זאת בהתאם למצב הלסתות ובעיית המנשך ממנה סובל המטופל.

סוגים של רסן לפה

קיימים סוגים שונים של רסן לפה. רופא השיניים מרכיב לכל מטופל את סוג הרסן המתאים שלו בהתאם למצב המנשך שלו. חשוב לדעת כי בדרך כלל יש להמתין כמה ימים להסתגלות למכשיר ולא נהוג להחליף את סוג הרסן במהלך הטיפול.

רסן המחובר לרצועה צווארית

זהו רסן שמולבש על הצוואר. הרסן מפעיל כוח אחורי וכוח כלפי מטה על השיניים באמצעות שימוש בעוגן הנמצא מחוץ לפיו של המטופל. ילדים מעדיפים להשתמש ברסן הזה משום שהוא נוח יחסית לשימוש ופחות נראה לעין לעומת רסן המחובר לכובע ראש.

רסן המחובר לכובע ראש

זהו רסן אותו מרכיבים על הראש באמצעות מעין קסדה קטנה. הרסן המחובר לכובע ראש מפעיל כוח אחורי וכוח כלפי מטה על השיניים והתפקיד שלו להשפיע על גדילת הלסתות או על הזזת השיניים. הוא עושה זאת על ידי שימוש בעוגן הנמצא מחוץ לפיו של המטופל.

פנדולום – טיפול משלים שכדאי להכיר

הפנדולום הוא מעין פלטה שמודבקת בלסת העליונה של הפה (החיך). הפלטה מחוברת לשתי טבעות עם כיסוי אקרילי, אליהן מחוברות שני קפיצים שתפקידם לדחוף את השיניים אחורה. באמצעות הרכבת המכשיר, יש מקום רב יותר לבקיעת השיניים באזור הקדמי. היתרון הגדול של הפנדולום הוא שהוא מסוגל לקצר בכמעט מחצית את משך הרכבת הרסן ולקצר את הטיפול בכמה חודשים.

רסן פנימי – חידוש פורץ דרך

אחת מפריצות הדרך המשמעותיות בתחום האורתודנטיה, הוא רסן פנימי המתבצע באמצעות המכשיר מושן קרייר (Carrier Motion). המכשיר מורכב מפלטה שקופה ללסת העליונה ומפס מתכת שמודבק לשיניים העליונות האחוריות. שני החלקים מתחברים זה לזה באמצעות גומיות. המכשיר מפעיל כוח עדין הדוחף לאחור את השיניים שבלסת העליונה ומקדם את הלסת התחתונה. לאחר כמה חודשים ניתן להשיג את התוצאות המיוחלות ולתקן את מנשך הפה. לאחר הטיפול ניתן ליישר את השיניים באמצעות גשר עם סמכים או קשתיות שקופות.

למכשיר יש יתרונות רבים: מושן קרייר הוא כמעט בלתי נראה, אסתטי ואינו מגושם כמו הרסן הרגיל. הוא לא מהווה מטרד בפה, לא מציק, קל לנקות אותו והוא לא מפריע לדיבור. בנוסף, משך הטיפול במכשיר הוא קצר יותר מהטיפול ברסן ועומד על ארבעה חודשים בלבד.

אל תוותרו על החיוך שלכם

שיניים עקומות עשויות להיות מטרד בריאותי ואסתטי אך יש מגוון דרכים לטפל בזה, פנו אלינו לבחירת הטיפול המתאים

רסן לשיניים - מחיר

עלות טיפול רסן לשיניים משתנה בין קופות החולים לבין הרפואה הפרטית. רסן לשיניים בקליניקה פרטית יעלה לכם בין 7,500 ל- 16,000 שקלים. מחיר רסן דרך קופת החולים יעלה לכם בין 5800 שקלים ל- 10,200 שקלים. המחיר גם תלוי בסוג הרסן עליו רופא השיניים ימליץ לכם.

טיפים לייעול התהליך

כדי להגיע לתוצאות הטיפול הטובות ביותר, חשוב מאוד שתשמעו להנחיות של רופא השיניים המטפל בכם. במקרה של פציעה בפה או בחניכיים כתוצאה מהרסן או כדי לבצע שינוי כלשהו בעוצמה של הרסן, יש ליצור קשר עם מרפאת השיניים.

שימו לב שלאחר הרכבת הרסן אתם עלולים לסבול מרגישות בשיניים למשך עד חמישה ימים. חשוב שלא להסיר את הרסן בשל הכאב, משום שתצטרכו לחזור על הרכבת הרסן מחדש. הרגישות צפויה לחלוף עד חמישה ימים ממועד ההתקנה.

אם המכשיר גרם לפגיעה בעין, יש לגשת בהקדם לחדר מיון בבית חולים ולבקש בדיקה של רופא עיניים מומחה על מנת למנוע זיהום בעין.

אם המכשיר השתחרר במהלך הלילה מהאחיזה שלו על השיניים, יש להודיע על כך לרופא שלכם.

בשום מקרה אסור להוציא את הרסן מהפה לפני שאתם משחררים את רצועת הצוואר או הראש. אחרת, הוא עלול לגרום לפגיעה בעיניים, בעור ולנזקים לרקמות הפה.

יש להימנע מהרכבת הרסן בזמן פעילות ספורטיבית משום שהוא עלול להשתחרר ולפצוע אתכם.

כאשר אתם מצחצחים שיניים יש לצחצח סמוך לחניכיים בשולי הטבעות. זאת משום שבאזור זה מצטברות שאריות מזון וחיידקים העלולים לגרום לדלקות חניכיים, לריח פה רע וחורים בשיניים.

אם ישנה הצטברות של אבנית על קשת המתכת ניתן לטבול אותה בקערה עם חומץ. אפשר לכבס את הרצועה ביד, אך לפני כן יש להסיר את חלקי הפלסטיק שמורכבים על הרצועה.

אם אתם מעוניינים לקבל הצעת מחיר וייעוץ לגבי רסן לשיניים, אתם מוזמנים לפנות אלינו ואנו נשמח לענות על כל שאלה ולתאם עמכם פגישת ייעוץ ללא עלות.

שאלות נפוצות

ראשית עליכם להרכיב את החלק החיצוני של הרסן. יש לכוון את הקצוות של הקשת החיצונית של הרסן, ולהכניס קצה אחד ואז את הקצה השני לתוך הצינורית. לאחר מכן דחפו מעט את המכשיר עד שהוא נעצר. כעת תוכלו להרכיב את החלק הפנימי – הניחו את הרצועה על הראש או הצוואר בהתאם להנחיות הרופא. ביד אחת יש לתמוך במכשיר אותו אתם מכניסים לפה וביד השנייה להשחיל את הקצה של הקשת החיצונית לפס הפלסטיק לפי הסימון של הרופא. אחר כך יש למתוח את הקפיץ ולהשחיל אותו בצד השני.
יש להרכיב את הרסן בין 12 ל-16 שעות ביממה. משך הטיפול הוא בין חצי שנה עד שנתיים. משך הטיפול תלוי במצב של מנשך השיניים ובבעיה עמה מתמודד המטופל.
כן. ישנו מכשיר הנקרא מושן קרייר (CARRIER MOTION). מכשיר זה הוא מעין רסן פנימי שאינו נראה לעין ומהווה פתרון אסתטי ליישור שיניים. אם אתם רוצים לדעת עוד על טיפול זה, אתם מוזמנים לקרוא את המאמר.
רסן לשיניים בקליניקה פרטית יעלה לכם בין 7,500 ל-16,000 שקלים. מחיר רסן דרך קופת החולים יעלה לכם בין 5800 שקלים ל-10,200 שקלים.

בימים הראשונים להרכבת הרסן אתם עלולים לחוש רגישות בשיניים. רגישות זו הינה טבעית ונובעת כתוצאה מתזוזת השיניים. התופעה חולפת מאליה עד חמישה ימים. מומלץ להתרגל ללבישת הרסן בשעות היום באופן הדרגתי כדי שהרסן לא יפריע במהלך השינה.

אסור לבצע פעילות ספורטיבית מכל סוג שהוא בזמן הרכבת הרסן. הסיבה לכך היא שהרסן עלול להשתחרר ולהוביל לפציעה של רקמות הפה, העור והעיניים.
ניתן לעבור טיפול ברסן בכל גיל, כל עוד כל השיניים צמחו ומצב האחיזה שלהן תקין. לרוב נהוג להרכיב רסן בגיל ההתבגרות, אך ישנם מצבים שבהם מומלץ לעבור את הטיפול בגילאי 8-9 עוד לפני החלפת שיני החלב וכך למנוע החרפה של המצב.
נגישות